Doel

Sinds het ontstaan van de Pontoon Group '40-'45 eind 2016 werken wij hard om een groep samen te stellen en te professionaliseren. Dit houdt in dat wij continue werken aan verbeteringen zowel intern als extern. Dit doen wij niet alleen voor ons zelf maar ook voor de organisaties waarmee wij werken en de bezoekers die op evenementen onze levende display komen bekijken.

Daarnaast zijn wij sinds begin 2017 officieel een stichting en sinds eind 2018 ook een vereniging met het volgende doel:

  • Het verzamelen en operationeel maken en houden van originele Amerikaanse pontonboten, brugdelen en toebehoren die hun oorsprong vinden in de `Tweede Wereldoorlog', waarbij ook allerlei informatie omtrent deze goederen wordt verzameld op zowel technisch als historisch gebied;
  • Het door middel van voornamelijk `Tweede Wereldoorlog' gerelateerde, living history en re-enactment evenementen belangstellenden, zowel actief (als deelnemer) maar ook passief (als toeschouwer), te laten ervaren hoe belangrijk de pontonbotenbrug, en elke andere mogelijke manier waarop de pontonboten en toebehoren gebruikt is ten tijde van de oorlog, was om rivieren en kanalen over te steken daar waar bestaande bruggen ten tijde van de oorlog niet bruikbaar waren;

Concreet willen wij als groep ervoor zorgen dat de geschiedenis niet wordt vergeten en dat mensen er bewust van worden wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurt voor onze vrijheid en specifiek welke rol de Amerikaanse Engineers daarin hadden. Om dit te realiseren proberen wij op elk evenement welke wij bezoeken een zo'n correct mogelijke levende display neer te zetten. Hierbij komt veel onderzoek bij kijken om te achterhalen hoe het er in werkelijkheid aan toe is gegaan.

Lest we forget!