Agenda

Herdenkingsevenement ‘Leven voor Vrijheid’

Op zaterdag 22 juli en zondag 23 juli wordt er in het schapenweiland achter Oorlogsmuseum Medemblik (Randweg in Medemblik) een heus W.O.II Kampement opgebouwd en worden bezoekers mee terug in de tijd genomen. Geschikt voor jong en oud is er voor iedereen wat te doen, van meedoen aan de interactieve opdrachten tot gezellig rondkijken en meer ontdekken over de Tweede Wereldoorlog. Een weekend vol met activiteiten en demonstraties waar het thema ‘Leven voor Vrijheid’ centraal staat. De toegang is gratis.

Op het kampement kun je veel beleven en ontdekken, waarbij alle materialen en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog komen. Re-enactors nemen de bezoekers mee terug in de tijd met de levende geschiedenis en geven diverse demonstraties. Bijvoorbeeld over de werking van de stormboten en over geallieerde wapens met live blank-fire schoten. Op het W.O.II Kampement kun je meedoen met allerlei activiteiten, zoals peddelen in originele stormboten, een snelle tijd neerzetten op de stormbaan, lopen over de enigste nog werkende pontonbrug uit de Tweede Wereldoorlog en wordt je bij de ‘W.O.II Educatietruck’ meegenomen in persoonlijke verhalen van soldaten en burgers.

Bezoekers kunnen bij de W.O.II Foodtruck een broodje hamburger/worst kopen, welke worden bereid op originele veldkeukens van het geallieerde leger.

Stap daarna in de “peddel-dienst” en vaar jezelf naar het Oorlogsmuseum. Test daar je kwaliteiten in de Bevrijdingszaal met Oudhollandse spelletjes. Als extra activiteit kun je als bezoeker van het evenement met een mooie korting het museum verder bezoeken en ontdekken.

Sta tijdens het weekend stil bij de gebeurtenissen uit de W.O.II, ontdek waarom dit zo belangrijk is geweest voor onze vrijheid vandaag de dag en ga in gesprek met elkaar over hoe eenieder in de samenleving van nu zijn/haar steentje bij kan dragen om de kostbare vrijheid te behouden.

Een nieuw evenement in Medemblik die je niet mag missen!

Toegang is gratis.
Locatie: Schapenweiland achter Oorlogsmuseum Medemblik
Wanneer: Zaterdag 22 en zondag 23 juli
Openingstijden: Beide dagen van 10:00-17:00
Parkeren kan op de volgende locaties:

  • Skeelerbaan Medemblik
  • Nijverheidsweg (Industrieterrein)

Leven voor Vrijheid


18-20 augustus – 775 jaar stadrechten Ommen

In augustus staan er diverse activiteiten van de Stichting 775 jaar stadsrechten Ommen op de agenda, om te beginnen in het weekend van 18-20 augustus. Net als vorig jaar zullen er vele veteranen in Ommen neerstrijken en zal er een kampement uit de Tweede Wereldoorlog opgebouwd worden aan de oever van de Vecht. Steek per boot de Vecht over en neem een kijkje tussen de tenten en de vele oude voertuigen. Ook worden er verschillende historische rondritten door de omgeving georganiseerd.

Tijdens dit weekend is de Pontoon Group '40-'45 aanwezig om de activiteiten op het water te verzorgen.


15-17 sept – 79 jaar Waalcrossing 1944-2023

In september is het 79 jaar geleden dat de manschappen van de Amerikaanse 82nd Airborne divisie de Waal overstaken in Nijmegen. Door deze actie werd het mogelijk om de Waalbrug in te nemen en de stad te bevrijden van de Duitse bezetter. Deze historische gebeurtenis die inmiddels in de geschiedenisboeken is opgenomen, heeft voor altijd een band gesmeed tussen de stad Nijmegen en haar bevrijders van de Amerikaanse 82nd Airborne divisie.

Op 15-16-17 september 2023 herdenken we de Waalcrossing met een breed programma aan activiteiten en een echte Waalcrossing op zondag 17 september om 14:00 uur nabij stadsbrug 'De Oversteek'.

79 jaar Waalcrossing is er voor jong en oud, er is van alles te zien en te bekijken. Met interactieve opdrachten voor kinderen, jongeren en gezinnen om meer te leren over de Waalcrossing en de waarde van vrijheid nu. Verdeeld over meerdere locaties met allerlei activiteiten vind je op de hoofdlocatie (Rivierpark Nijmegen Waal) een WOII Kampement met diverse voorzieningen waar je een stap terug in de tijd zet. Via een kleine of grote wandelroute kom je langs diverse locaties, waar je opdrachten kan uitvoeren en zo de verhalen zelf ontdekt. Peddel in originele W.O.II stormboten de nevengeul over en help op het strand met een verzetsactie het Amerikaanse hoofdkwartier.

Programma in een notendop:
Vrijdag 15 september - Educatief programma voor scholen
Zaterdag 16 september - Evenement open voor publiek (10:00-17:00)
Zondag 17 september - Evenement open voor publiek (10:00-17:00)
--> Waalcrossing zondag 17 september om 14:00 uur.

Voor meer informatie kijk dan op onze waalcrossing-website:

www.waalcrossingnijmegen.nl of https://www.visitnijmegen.com/evenementen/614387470/79-jaar-waalcrossing-1944-2023