After Action Reports 2018

Hieronder staat elk evenement weergegeven waar wij als Pontoon Group '40-'45 aan deel hebben genomen in 2018 inclusief een kort verslag over het evenement en zoals dat officieel genoemd wordt een After Action Report.

The Island - Heteren - 12-13-14 Oktober

Pontoon Group '40-'45 werkte samen met de organisatie van The Island om in het weekend van 12-13-14 oktober een oversteek mogelijk te maken over een nevengeul van de Nederrijn. Het was een geslaagd weekend waarbij ook stil werd gestaan bij de ruim 300 Amerikaanse soldaten die in de Betuwe voor onze vrijheid het hoogste offer hebben gebracht.

The Island 2018
De samenwerking tussen diverse organisaties op het gebied van WO2 zorgde er wederom voor dat een groots WO2 herinneringsweekend werd georganiseerd in de Betuwe. Dit evenement is geheel gericht op de Betuwe tijdens de tweede wereldoorlog in 1944-1945. Er was aandacht voor herdenken, educatie, beseffen en beleven. The Island is tot stand gekomen met ondersteuning van de gemeente Overbetuwe en de Dekker Groep. U kreeg een inkijk op het militaire leven in die tijd. In een authentiek legerkamp waren diverse displays te zien waarbij re-enactors, vrijwilligers geheel in de juiste kleding en met alles wat erbij hoort, de omstandigheden van toen zo origineel mogelijk uitbeelden. Hierbij werd gebruik gemaakt van veel originele of identieke materialen en uitrustingsstukken. Er werd onder andere een hospitaal, een hoofdkwartier met radiopost, een mitrailleur stelling, een mortierstelling en een uitkijkpost tot in de kleinste details uitgebeeld. Verder waren er onder andere wapendemonstraties en worden patrouilles of gevechtssituaties uitgebeeld. Op het kamp waren ook diverse originele voertuigen te zien. Bij het 101st Airborne monument werd een herdenking georganiseerd. Er waren drie basisscholen bij betrokken en deze hadden hierbij ook een rol vervult tijdens de herdenking zelf. Er werd stil gestaan ter nagedachtenis aan de ruim 300 Amerikaanse soldaten die in de Betuwe voor onze vrijheid het hoogste offer hebben gebracht.

 

Les Libertés Retrouvées - Donchery (Frankrijk) - 14-15-16 September

Een unieke uitdaging, 450 km rijden naar Frankrijk met twee GMC's en genoeg materiaal om een pontonvlot te bouwen van welgeteld 7(!) boten. En om het nog spannender te maken hebben we er zelfs onze twee eigen GMC's erop gezet en rondgevaren op het meer. Iets wat nieuw was voor ons maar in de Tweede Wereldoorlog meerdere malen is gedaan door de US Engineers, het was dan ook een geweldige uitdaging om dit gave stukje techniek uit die tijdsperiode aan de mensen te laten zien. Zoals ook wel gezegd wordt - Lest We Forget - (opdat we niet vergeten..)

Donchery 2018
Benieuwd naar hoe we het gedaan hebben en hoe het eruit zag:

Waalcross testdag - Nijmegen - 1 en 2 juli 

Een belangrijk meet moment die we niet snel vergeten. Gericht op 75 jaar na Operation Market Garden in 2019 wouden wij oefenen voor een evenement waardige oversteek over de rivier De Waal. En het was een succes, we konden met een bood vol manschappen de sterke Waal stroming aan en wisten zonder af te zakken de overkant te bereiken in 4:00 minuten!

Waalcross testdag 2018
Benieuwd naar hoe we het gedaan hebben en hoe het eruit zag: